Νέα – Ανακοινώσεις PDF Εκτύπωση E-mail

Ισχύουσα Νομοθεσία & Πιστοποίηση

Κοινή Υπουργική Απόφαση - Κ.Υ.Α.
Από 01/01/2009 έχει τεθεί σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 28425/2008 που αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων. Ρυθμίζει κυρίως τους κανόνες σχετικά με τις συντηρήσεις των ανελκυστήρων, την έκδοση πιστοποιητικού περιοδικού ελέγχου και τις καταχωρήσεις τους στα μητρώα των Νομαρχιών.
Ειδικά για τους ανελκυστήρες που έχουν εγκατασταθεί προ του έτους 1999, προβλέπεται ότι ο έλεγχος ασφαλείας θα γίνεται βάσει των προδιαγραφών του χρόνου κατασκευής τους και όχι υποχρεωτικά βάσει του προτύπου ΕΝ 80.81 που ισχύει για τους νεότερους ανελκυστήρες.
Επιβάλλεται η νόμιμη αδειοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και επιθεώρηση ασφαλείας των παλαιών και νέων ανελκυστήρων και ο εκάστοτε διαχειριστής πρέπει να γνωρίζει να εκτελεί τη διαδικασία απεγκλωβισμού των ατόμων από το θάλαμο και σε κάθε βλάβη να καλεί το συνεργείο που έχει αναλάβει την συντήρηση ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ. επικοινωνίας 199).Έτσι, για τους περιοδικούς ελέγχους, η Κ.Υ.Α. ορίζει τα εξής:
Πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι ανελκυστήρες που βρίσκονται σε λειτουργία ανεξάρτητα από το έτος εγκατάστασής τους.
Ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του κτιρίου υποχρεούται να μεριμνά για τη διεξαγωγή των ελέγχων. Ο υπεύθυνος συντήρησης όμως πρέπει να ενημερώνει τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή για αυτή την υποχρέωση.

Οι Αναγνωρισμένοι Φορείς έχουν την εξουσιοδότηση από την Πολιτεία για τη διενέργεια των ελέγχων.
Η επιλογή του Φορέα είναι στην κρίση του ιδιοκτήτη/διαχειριστή.
Οι προθεσμίες διενέργειας των ελέγχων εξαρτώνται από την ηλικία του κάθε ανελκυστήρα και το είδος του κτιρίου.

Με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Οικ. Φ/9.2/29362/1957/8.12.2005 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ/1797/Β/05) εναρμονίστηκε το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 95/16 και ρυθμίστηκαν οι κανόνες ασφαλείας και προδιαγραφών λειτουργίας των ανελκυστήρων. Με την εναρμόνιση αυτή, οι ανελκυστήρες ομαδοποιήθηκαν σε νέους και υφιστάμενους. Οι ανελκυστήρες που είχαν εγκατασταθεί μέχρι το 1999 χαρακτηρίστηκαν ως “υφιστάμενοι”. Οι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1999 χαρακτηρίστηκαν ως “νέοι”. Με την παραπάνω ΚΥΑ είχε δοθεί προθεσμία συμμόρφωσης των υφισταμένων ανελκυστήρων στους νέους κανονισμούς μέχρι 31-12-2005, η οποία παρατάθηκε μέχρι 31-12-2008. Να σημειωθεί ότι η Κοινοτική Οδηγία 95/16 δεν προέβλεπε την υποχρέωση της συμμόρφωσης των υφιστάμενων ανελκυστήρων στους κανόνες που διέπουν την λειτουργία των νέων ανελκυστήρων.

   Εικόνες

 

 

Μέχρι σήμερα, από το σύνολο των εγκατεστημένων ανελκυστήρων, περίπου το 5 με 7% έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες.
Την 22α-12-2008 υπογράφηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων, λαμβάνοντας υπόψη:
· Πρωτίστως, την προάσπιση της μέγιστης ασφάλειας των πολιτών, με το ελάχιστο οικονομικό κόστος
· Την αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης των υπαρχουσών διατάξεων, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα,
· Την ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία ανελκυστήρων καθώς και τους κανόνες που διέπουν τη συντήρηση και την εποπτεία λειτουργίας τους.
Η νέα ΚΥΑ ρυθμίζει, κυρίως, τα παρακάτω θέματα:
· τους κανόνες σχετικά με τις συντηρήσεις των ανελκυστήρων,
· την έκδοση πιστοποιητικού περιοδικού ελέγχου και
· τις καταχωρήσεις τους στα μητρώα των Νομαρχιών

Επικοινωνία

Γραφεία-Έκθεση:
Κύπρου 1 Τ.Κ 11253 Αθήνα

Τηλ. 210-8611368
Fax. 210-8610132

e-mail: info@europelift.gr
http: www.europelift.gr