Η ιστορία του ανελκυστήρα

Ανελκυστήρας ή ανυψωτήρας (γαλλ. ασανσέρ, αγγλ. elevator ή lift) ονομάζεται κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την ανύψωση προσώπων ή πραγμάτων.

Η ιδέα για τη χρησιμοποίηση τέτοιας εγκατάστασης ξεκινάει από πολύ παλιά. Ήδη από το 236 π.Χ., όπως μας εξιστορεί ο ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούκιος, υπήρχαν διάφορα παρόμοια συστήματα σε βασιλικά ανάκτορα.

Ανατρέχοντας στην ιστορία των αρχαίων Ρωμαίων μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι πρώτοι εκείνοι είχαν κατασκευάσει ειδικές πλατφόρμες, οι οποίες ανέβαιναν σε αρκετό ύψος με τη βοήθεια σχοινιών.

Αν αφήσουμε τη Ρώμη και πάμε στο Θιβέτ ή στη χώρα μας θα παρατηρήσουμε τους πρώτους ανελκυστήρες, οι οποίοι έχουν τη μορφή καλαθιών, που ανεβάζουν, όπως π.χ. στα ύψη των Μετεώρων, ανθρώπους και εμπορεύματα.


Τα πρωτόγονα αυτά μέσα κατακόρυφης μεταφοράς είχαν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Σε περίπτωση που έσπαγε το σχοινί, οι διακινούμενοι έπεφταν χωρίς πιθανότητα σωτηρίας. Οι υποτυπώδεις αυτοί ανελκυστήρες οδήγησαν τον άνθρωπο στη σκέψη κατασκευής πιο ασφαλών ανελκυστήρων.


Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να ζει σε ψηλά κτίρια αντιμετώπισε το πρόβλημα της κάθετης διακίνησης ανθρώπων και φορτίων.


Η ιστορία του σύγχρονου ανελκυστήρα αρχίζει με την εφαρμογή της ασφαλιστικής διάταξης αρπάγης, που αποκλείει την περίπτωση ελεύθερης πτώσης του θαλαμίσκου.

Το έτος 1853 κατασκευάστηκε στην Αμερική ο πρώτος ανελκυστήρας από τον E. G. OTIS, ο οποίος μπροστά στα μάτια παρατηρητών, έκοψε τα σχοινιά της πλατφόρμας, πάνω στην οποία στεκόταν. Η πλατφόρμα άρχισε να πέφτει, αλλά χάριν στη λειτουργία αρπάγης, αυτή σταμάτησε ακαριαία. Έκτοτε, η τεχνολογία στο τομέα των ανελκυστήρων έκανε τεράστια άλματα.

Το 1857 εγκαθίσταται στη Ν. Υόρκη ο πρώτος ανελκυστήρας για τη χρήση του κοινού, ο οποίος κινούνταν με ατμομηχανή, χρησιμοποιώντας κάρβουνο ως καύσιμο. Το 1870, στη Ν. Υόρκη επίσης, λειτούργησαν οι πρώτοι υδραυλικοί ανελκυστήρες και το 1889 στο κτίριο DEMAREST της Ν. Υόρκης λειτούργησε ο πρώτος ηλεκτροκίνητος ανελκυστήρας. Το 1894 λειτούργησε και ο πρώτος ανελκυστήρας με κουμπιά κλήσης και χωρίς οδηγό.

Το 1900 παρουσιάζεται και η πρώτη κυλιόμενη κλίμακα στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων.
Σήμερα οι ανελκυστήρες έχουν εισχωρήσει ολοκληρωτικά στην ζωή του ανθρώπου, αφού αποτελεί καθημερινό και ασφαλές πλέον μέσο μεταφοράς για ανθρώπους και φορτία, ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι και παραλλαγές μεταξύ αυτών, με διαφοροποιήσεις στη χρησιμότητα, τις ανάγκες του κάθε χώρου-έργου, ακόμη και στην αισθητική που εξυπηρετούν.